În universul muzicii cu... Livius Ciocârlie
În 22, 29 noiembrie, 6 și 13 decembrie, de la ora 16.00, invitat "În universul muzicii" este Livius Ciocârlie, scriitor, critic literar, eseist, profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara timp de 30 ani. Astăzi, la 79 ani, Livius Ciocârlie este stabilit la București și rămâne unul dintre cele mai respectate nume din literatura românească. Dar nu numai atât - Livius Ciocârlie este și un mare meloman. Așa cum reiese din debutul dialogului pe care l-am purtat cu el, într-o zi mohorâtă de noiembrie, în studioul 13 al Radio România.
O pledoarie în favoarea muzicii clasice
"Vă transmit una care nu provine de la mine, ci de la prietenul meu Mihai Zamfir, care chiar e un pricepător, de altfel, se pare că ar fi vrut să facă muzică. El mi-a zis: "Un lucru e sigur. Nu se aude muzica, se ascultă muzica - deci îmi fac timp - o oră, o oră și jumătate, ca să ascult muzică."
Este important deci de știut că există muzică pe care poți să o auzi - și eu am practicat acest lucru din lăcomie pentru lucrul propriu, - poți să auzi și să-ți facă plăcere la ureche. Dar dacă ajungi la o muzică mai pretențioasă din punct de vedere compozițional, din cauză că e mai modernă, atunci îți dai seama că nu o auzi, că nu-ți face nicio plăcere - de aceea trebuie să asculți.
Deci prima pledoarie aceasta este: nu pentru muzica clasică, ci pentru ascultarea muzicii clasice. Să-ți faci timp să o asculți.
Care câștigul pentru cei care folosesc acest timp pentru ascultarea muzicii clasice?
Am să vă răspund nu cu o generalitate, ci cu ceva trăit. Noi, eu și soția mea, venind la București în 2000, locuind într-o casă cu două niveluri, ne întâlnim cam o dată pe oră 10 minute. Nevastă-mea are birou și bucătărie la un loc. Ea spune lucrul acesta des și nu în mod convențional cum ar putea să pară, că dacă nu ar fi Radio România Muzical, viața ei ar fi de o mare tristețe. Ea ascultă fără încetare Radio România Muzical, primul ei gest când ajunge acolo este să deschidă acest post de radio. Iar emisiunea dvs. o ascultăm amândoi și înseamnă foarte mult pentru noi, încât atunci când cineva foarte "inteligent" a avut ideea de a desființa TVR Cultural, ne-a apucat groaza că se va găsi unul la fel de "deștept" care să desființeze și Radio România Muzical.
Radio România Muzical este făcut de noi, de realizatori, cu multă pasiune. Simțiți lucrul acesta?
Bineînțeles că se simte, altfel, e greu să-i captivezi pe ascultători doar cu muzica. E normal ca între piesele muzicale să existe o împrietenire. La asemenea emisiuni, se petrece o împrietenire între cel care vorbește și nu-l cunoaște pe prietenul lui, și ascultător.
Aveți vreo preferință între programele Radio România Muzical?
Nu cunosc programul dinainte, deci nu pot alege. Radioul stă, pur și simplu, deschis. Nu-mi place să fac complimente ieftine, mai ales doamnelor, dar emisiunea dvs. În universul muzicii o ascultăm cu sfințenie, mai ales că sunt foarte mulți invitați pe care îi cunoaștem. Ascult pentru calitatea emisiunii și pentru plăcerea de a auzi ce vorbesc ei.