În transmisiune directă de la Poole, Kirill Karabits dirijează Orchestra Simfonică din Bournemouth - 6 aprilie

Pentru săptămâna 4-10 aprilie 2016, Radio România Muzical vă propune o serie de trei transmisiuni directe internationale! Prima dintre acestea este programată miercuri, 6 aprilie, de la ora 21.30, când Orchestra Simfonică din Bournemouth concertează la Centrul de Arte "Lighthouse" din orașul învecinat, Poole.

La pupitrul ansamblului englez se va afla Kirill Karabits, actualmente dirijor șef al Orchestrei din Bournemouth, muzician care din toamna acestui an va fi Director muzical general și Dirijor principal al Teatrului Național German și Capelei de Stat din Weimar. Pe lângă concertele și producțiile de operă pe care le conduce pe mari scene ale lumii, dirijorul ucrainean Kirill Karabits lucrează cu plăcere alături de tineri muzicieni talentați, fiind Director artistic al Orchestrei I, Culture.

"Karabits este un inspirat arhitect... are o prezență scenică energică, fără a fi însă dominator", scria publicația The Telegraph despre muzicianul desemnat Dirijorul anului de Societatea Filarmonică Regală din Marea Britanie în 2013.

Programul acestei seri muzicale se va deschide cu Suita nr.3 BWV 1068 în Re major pentru orchestră de Johann Sebastian Bach, o suită în stil francez, deschisă prin maiestuoasa uvertură - o ridicare de cortină pentru o serie de dansuri rafinate, printre care faimoasa "Arie pe coarda sol", o triumfătoare gavotă și o giga festivă.

O creație muzicală care acaparează prin frumusețe și emoție, Serenada op. 31 pentru tenor, corn și orchestră de coarde de Benjamin Britten are ca text poeme engleze din diferite secole, unite de tematica nopții și a somnului. Această capodoperă a secolului 20, în care se îmbină liniile melodice pătrunzătoare ale tenorului și chemările cornului, va fi interpretată cu participarea solistului vocal Robert Murray (care l-a înlocuit în ultimul moment pe John Mark Ainsley) și a cornistului Nicolas Fleury.

În finalul programului, Simfonia nr.39 KV 543 în Mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart, o lucrare în care se remarcă măiestria contrastelor, a inventivității melodice și ritmice dar și a utilizătii contrapunctului.

...cel puțin trei motive pentru a vă afla pe frecvențele Radio România Muzical și online, pe romania-muzical.ro miercuri, 6 aprilie, de la ora 21.30.

Până atunci, ascultați-l pe Kirill Karabits la pupitrul Orchestrei Simfonice din Bournemouth într-un fragment din Simfonia I de Serghei Prokofiev:


Andreea Chiselev