În direct de la Berlin, Requiemul de Verdi

"Messa da Requiem" de Giuseppe Verdi este partitura pe care Hans von Bülow o definea drept o "operă în veșmânt bisericesc". O lucrare cu un puternic impact emoțional, cu o sonoritate operistică, atipică unei lucrări religioase, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un recviem. Și pentru asta e suficient să ne gândim la cea de-a doua secțiune, Dies Irae, căreia Verdi i-a acordat proporții monumentale.

Concertul de vineri seară, 11 martie, pe care îl vom transmite în direct de la Berlin are în program "Messa de Requiem"; este primul dintr-o serie de 3 concerte cu acest titlu planificate în capitala Germaniei în perioada 11-13 martie 2022.

Nu știm dacă a existat un motiv anume pentru a fi programat acest titlu, întrucât organizatorii nu au menționat niciun detaliu, dar nu pot să nu mă gândesc că data de 11 martie a marcat o serie de evenimente nefaste, o parte dintre acestea chiar în secolul XXI. În 2004, un atentat teorist produs în patru trenuri de la Madrid, a avut ca rezultat numeroase victime, printre care și cetățeni români. În 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Cutremurul a fost urmat de tsunami și a declanșat, la Fukushima, al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie. Iar în 2020, tot într-o zi de 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial debutul pandemiei de coronavirus. Așadar, alte două tragedii cu un impact devastator. Prin urmare, 11 martie a devenit o zi pe care o putem destina comemorării victimelor tragediilor, alegând o lucrare specifică. Cu atât mai mult cu cât, în aceste zile, trăim cu îngrijorare privind spre țara vecină Ucraina, devenită teatru de război în urma conflictului militar declanșat de Federația rusă.

Așadar, vineri 11 martie, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană vă invit la un moment de reflecție, ascultând, în direct de la Filarmonica din Berlin, "Messa da Requiem" de Giuseppe Verdi. Un concert susținut de Corul Radiodifuziunii din Berlin și de Orchestra Filarmonicii berlineze, cu un cvartet solistic alcătuit din soprana germană Susanne Bernhard, mezzosoprana rusă Marina Prudenskaya, baritenorul american Michael Spyres și basul german de origine kuweitiană Tareq Nazmi. Conducerea muzicală îi aparține lui Daniel Barenboim, dirijorul onorific al Filarmonicii din Berlin, abia revenit în activitate după o pauză datorată unei intervenții chirurgicale pe coloană.


Florica Jalbă