Două Trio-uri de Franz Schubert în direct de la Festivalul Internațional de la Chipping Campden
O seară camerală găzduită în biserica St.James din Chipping Campden, locul de desfășurare al Festivalului Internațional care și-a cucerit - de la înființarea sa, în 2002 - un prestigiu aparte în peisajul artistic din întreaga Anglie și nu numai din zona sa de sud-vest, Gloucestershire. Recent, Alfred Brendel afirma că locul are una dintre cele mai bune acustici pe care le-a întâlnit în cele șase decenii de carieră !
Timp de două săptămâni, între 10 și 23 mai, afișul festivalului oferă prilejul întâlnirii cu maeștri ai interpretării instrumentale și vocale, în recitaluri dar și cu prilejul unor master-clases. Festivalul are și o latură educativă, cu o academie orchestrală, iar din 2013 activitatea s-a extins prin programul celor două ansambluri corale (unul alcătuit din adulți iar al doilea consacrat "Vocilor tinere").
In lista artiștilor incluși pe afișul ediției 2015, alături de personalități deja familiare publicului acestei manifestări (Paul Lewis, Tasmin Little, Martin Roscoe, Stile Antico, Steven Osborne, CvartetulTakacs, Richard Goode sau Jack Liebeck), apar și noi invitați. Printre ei se numără și pianistul canadian Marc Andre Hamelin sau violonistul norvegian Henning Kraggerud, cel apare în trio Adrian Brendel și Imogen Cooper.
Născut la Oslo în iunie 1973, Henning Kraggerud are o carieră solistică desfășurată pe diferite continente, pe scene importante (în 1998 a debutat și la Carnegie Hall). S-a făcut cunoscut ca interpret la vioară dar și la violă, având și preocupări componistice, ilustrate adesea în improvizațiile sale. Este și animatorul unor formații camerale și orchestrale, dar și al unor festivaluri din spațiul scandinav.
Numele violoncelistului Adrian Brendel este mai familiar publicului nostru nu numai prin colaborările sale camerale cu tatăl său - pianistul Alfred Brendel - ci și prin aparițiile discografice alături de alți muzicieni de marcă în repertorii cu o largă deschidere stilistică, fiind caracterizat de cronicari drept "unul dintre cei mai versatili și originali celiști ai momentului".
Pianista Imogen Cooper este foarte apreciată în viața muzicală britanică - dealtfel a fost inclusă și pe lista celor onorați de Regină în 2007. Cu o vastă experiență camerală acumulată în timp, a studiat și la Paris cu Yvonne Lefebure și la Viena cu Alfred Brendel.
De o relevantă maturitate artistică, cele două Trio-uri cu pian au un loc aparte în bogata creație camerală datorată lui Franz Schubert. Proporțiile lor depășesc dimensiunile "uzuale" ale partiturilor de gen scrise în epocă iar includerea lor în același recital oferă ascultătorului imagini, fațete creatoare ale ultimelor luni din viața atât de scurtă a muzicianului vienez.
Vă invităm să le descoperiți în această interpretare "live", la Scena europeană, luni 18 mai, de la 21,30.