EMISIUNI A-Z | Emisiuni muzicale

"Două ore cu Ion Voicu". Emisiune realizată de Iosif Sava (1973)

Foto: Arhiva Scrisă Radio România

La împlinirea a 35 de ani de activitate artistică, muzicianul Ion Voicu a fost sărbătorit la Filarmonica Română, prin organizarea a șase concerte festive, programate în primele luni din 1974, ale stagiunii bucureștene. Ciclul de manifestări de la Filarmonica Română a cuprins: concerte de Beethoven și Ceaikovski, partituri concertante de Bach, Mendelssohn Bartholdy și Johannes Brahms, Mozart în interpretarea Orchestrei de cameră, un nou simfonic, cuprinzând Concertul nr. 3 de Mozart, Concertul nr. 2 de Paganini și Simfonia Spaniolă de Lalo și recitaluri cu sonate de Beethoven, Enescu, Ravel, Brahms, Debussy cu participarea pianiștilor Valentin Gheorghiu și Christoph Eschenbach (de la min. 0,01).

Compozitorul Theodor Grigoriu: "Am admirat totdeauna la Ion Voicu tinerețea și elanul cu care cântă". (de la min. 4,29)

Iosif Sava face o revistă a cronicilor muzicale din principalele publicații internaționale, în care Ion Voicu este menționat în rândurile marilor virtuozi ai lumii: Daily Mail, Guide du concert et du disque, Berliner Zeitung, Music and Musicians, Liverpool Daily Post, The Akahata, The New York Times ș.a. (de la min. 15,29).

Iosif Sava: "Ion Voicu este un virtuoz, în sensul definit încă din 1703 într-un prim dicționar de muzică de Sébastien de Brossard". (de la min. 24,20)

Pagini muzicale de Mozart, Lalo, Debussy, Ion Scărlătescu, Sarasate, Nováèek.

Vă invităm să ascultați prima parte a emisiunii "Două ore cu Ion Voicu" (Arhiva Digitală Radio România, FM-MN-196662):

Partea a doua a emisiunii 

Compozitorul Doru Popovici: "Ion Voicu rămâne o expresie a luminozității în artă. De câte ori îl ascult am impresia că văd limpezimea cerurilor ce zăpăcesc parcă ierburile înrourate". (de la min. 0,01)

Compozitorul George Manoliu: "Multe cariere mai au și alte explicații, secretul lui Ion Voicu este munca; mă bucur să-l dezvălui tuturor și mai ales tinerilor care pășesc pe acest drum aspru și veșnic nesigur". (de la min. 6,58)

Iosif Sava, alături de Ion Voicu în turneu în Cehoslovacia: "Ion Voicu muncește cu o unică ardoare. […]. Ion Voicu a cântat Simfonia spaniolă - o partitură pe care o știe de mulți, de foarte mulți ani…Fiecare pasaj era însă zilnic revizuit și-mi motiva minute întregi o anumită degetație, o anumită trăsătură de arcuș". (de la min. 8,20)

Pagini muzicale de: Paganini, Beethoven, Vivaldi, Benedetto Marcello.

Vă invităm să ascultați cea de-a doua parte a emisiunii "Două ore cu Ion Voicu" (Arhiva Digitală Radio România, FM-MN-196663):

Partea a treia a emisiunii

Violonistul și dirijorul Radu Zvorișteanu: "Cu satisfacție și cu mândrie pot spune că am avut o modestă contribuție la conturarea acestei personalități, fiindu-i prima călăuză în dificila dar minunata artă dirijorală". (de la min. 0,01)

Valeriu Râpeanu despre Ion Voicu: "Ion Voicu este în chip paradoxal un contemporan al nostru și în același timp un om de care se leagă amintirile noastre muzicale. […]. Voicu avea o adevărată pasiune a muzicii și reușea să ne încânte , reușea să ne vrăjească[…]". (de la min. 13,33)

Pagini muzicale de Mozart, Beethoven și Brahms.

Vă invităm să ascultați cea de-a treia parte a emisiunii dedicată lui Ion Voicu (Arhiva Digitală Radio România, FM-MN-196664):

Partea a patra a emisiunii (Fonoteca Muzicală, XDOC 18596, IV)

Muzicologul Zeno Vancea: "Ion Voicu este un violonist cu calități deosebite […]: căldura și amploarea sunetului său, tehnica sa ireproșabilă precum și frazarea inteligentă, calități ce sunt susținute și de un mare temperament".

Violonistul Mihai Constantinescu: "Îl cunosc pe Ion Voicu din conservator, am fost colegi, el era cu câțiva ani mai mare decât mine, activitățile noastre solistice au început oarecum paralel […]”. (de la min. 0,48)

Violonista Cornelia Bronzetti: "Îl stimez și îl apreciez pe minunatul artist Ion Voicu pentru cele cele două mari calități: cea de violonist – muzician de un imens talent și probitate profesională exemplară și cea de OM cu majuscule – simplu, modest, cald, apropiat și înțelegător față de semenii săi." (de la min. 1,40)

Pianistul Gheorghe Halmoș: "Acum 25 de ani l-am acompaniat la un recital pe Ion Voicu, pentru mine este o amintire foarte frumoasă, pentru dânsul a fost numai începutul unei cariere prodigioase. Până astăzi am rămas un admirator adevărat al artei domniei sale." (de la min. 2,40)

Muzicologul Vasile Tomescu: "Jubileul este un moment emoționant nu numai pentru domnia sa dar și pentru viața noastră muzicală […]." (de la min. 19,20)

Muzică de Mendelssohn Bartholdy și de Max Bruch.

Vă invităm să ascultați ultima parte a emisiunii "Două ore cu Ion Voicu", realizată de Iosif Sava (Arhiva Digitală Radio, România FM-MN-196665):

Înregistrare pe bandă magnetică (XDOC 18596, I-IV), inclusă în Arhiva Digitală Radio România.