Dirijorul Lars Ulrik Mortensen - invitat al emisiunii 'Poveștile de succes ale muzicii'
Ne reîntâlnim cu dirijorul danez Lars Ulrik Mortensen, unul dintre artizanii muzicii vechi în epoca modernă. Muzicianul care a aliniat Danemarca la tendințele europene în interpretările istorice a pornit în viață ca elev pianist, cu formare tradițională, clasico-romantică, dorința de libertate a adolescenței l-a purtat către rock și jazz, iar muzica elisabetană i-a arătat drumul... acel drum pe care avea să pornească în anii studenției și să-l urmeze până astăzi, când la 62 de ani se ocupă, din calitatea de director, de activitatea Orchestrei Baroce a Uniunii Europene.
Fiul profesorului și dirijorului Bent Mortensen a studiat la Academia Regală Daneză de Muzică din Copenhaga și la Londra, cu dirijorul Trevor Pinock.
Și-a început cariera ca solist și membru al unor formații camerale din Europa, America de Nord și de Sud și Japonia, iar între anii 1988 și 1990 a fost clavecinistul Ansamblului London Baroque, iar ulterior până în 1993 - membru al Ansamblului Collegium Musicum 90. Înregistrările sale la clavecin sunt axate în principal pe repertoriul bachian, cu accente din creația lui Dietrich Buxtehude și a lui Johann Jakob Froberger. Pentru înregistrarea Variațiunilor Goldberg de Bach a primit, de altfel, un premiu Diapason d`Or, iar în 2007 i s-a conferit cea mai importantă distincție muzicală daneză, primită de-a lungul timpului de compozitori și interpreți precum Igor Stravinski, Sergiu Celibidache, Daniel Barenboim sau Gyorgy Ligeti, în valoare de 80.000 euro. Este vorba despre Premiul Leonnie Sonning. Din anul 2004 Lars Ulrik Mortensen este director artistic al Orchestrei Baroce a Uniunii Europene; ocupă aceeași poziție și la Ansamblul Concerto Copenhagen și dirijează opere baroce la Teatrul Regal din capitala Danemarcei.
Cu prilejul prezenței sale în Festivalul de Muzică Veche de la București, maestrul Mortensen ne-a acordat un interviu pe care sperăm să-l reascultați cu plăcere în edițiile din 27 mai, 3 și 10 iunie.