Din 14 septembrie, impresii de toamnă la Radio România Muzical
De luni, 14 septembrie, Radio România Muzical vă propune noua grilă de emisiuni pentru sezonul 2020-2021.
Revin la pupitrul emisiunii matinale "Musica viva" Liviu Pețu și Andreea Kiseleff, iar emisiunea-magazin de la ora 17.00, "Perpetuum mobile", vă va însoți câte două ore zilnic, gazde fiind Lucian Haralambie și Gabriel Marica. Printre rubricile permanente ale acestor emisiuni, o propunere nouă: Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru. Celebrul muzician român, câștigător recent al unui premiu Grammy, care conduce în prezent două dintre orchestrele importante ale Europei, Orchestra Națională a Franței și Orchestra Radiodifuziunii WDR din Koln, este și un foarte bun comunicator, care crede în importanța muzicii clasice pentru cultura celor tineri. Lor, celor tineri, le este adresată această rubrică ale cărei prime ediții sunt dedicate simfoniilor de Ludwig van Beethoven. Rubrica semnată de Cristian Măcelaru poate fi ascultată odată la două săptămâni, lunea, ora 18.15 și joia, ora 8.45, în alternanță cu deja consacrata rubrică Obiectiv-emotiv cu Alexandru Tomescu, cel mai cunoscut violonist român al momentului.
În fiecare marți, de la ora 8.45, Irina Cristina Vasilescu vă invită să descoperiți, în serial, interviuri cu cei mai interesanți muzicieni ai generației tinere, în cadrul noii serii Orizonturi, o continuare a proiectului Trei răspunsuri despre tine.
De luni până vineri, de la ora 11.30, în prim-plan: actualitatea discografică în cadrul rubricii CD Review semnată de Larisa Clempuș și Marina Nedelcu. Discurile care intră în jurizarea pentru premiile ICMA (International Classical Music Awards) pot fi ascultate, astfel, și la Radio România Muzical. Reamintim că din decembrie 2019, Radio România Muzical face parte din juriul premiilor ICMA, una dintre cele mai prestigioase competiții din lumea discografică mondială, pentru muzica clasică.
Sâmbăta, de la 13.00, Florica Jalbă vă invită să descoperiți înregistrări de valoare din fonoteca Radio România, în cadrul noii emisiuni De ieri și de azi din arhiva Orchestrelor Radio. Muzică clasică și jazz, înregistrări recente sau documente sonore vechi de mai bine de 50 ani - o ocazie de a descoperi și redescoperi numele unor mari muzicieni care au evoluat în compania ansamblurilor radio.
Până la finalul anului 2020, marțea, de la ora 19.00, Anca Andriescu va continua seria Beethoven - 250 ani de nemurire. Iar din aprilie 2021, realizatoarea propune un nou proiect Despre muzică și viață cu…. marii muzicieni ai României - dialoguri inspiratoare acompaniate cu înregistrări revelatoare.
Revin în grila Radio România Muzical și principalele linii: Arpeggio cu Ștefan Costache și Monica Isăcescu (luni-vineri, orele 10.00-13.00), Polifonii cu Sorina Bobeico și Monica Cengher (luni-vineri, orele 13.05-15.30), Concerte de stele cu Ana Voinescu și Laura Mânzat, producător Octavia Galescu (luni-vineri, orele 15.30-17.00), Scena europeană, producător Mihai Stănescu (luni-vineri, orele 21.00-23.30), Sunete contemporane cu Dan Ghineraru și Laura Mânzat (orele 23.30-24.00).
Reluarea vieții de concert la nivel național și internațional înseamnă și revenirea transmisiunilor directe de concerte la Radio România Muzical.
De exemplu, în cadrul săptămânii 14-20 septembrie, la Radio România Muzical pot fi ascultate în direct trei concerte din România: recitalul susținut de Alexandru Tomescu și Omar Massa în cadrul turneului Stradivarius (16 septembrie, ora 19.00), concertul care deschide stagiunea Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca (vineri, 18 septembrie, ora 19.00) și Concertul roz de la Sala Radio susținut de pianistul Cadmiel Boțac, câștigătorul bursei Moștenitorii României muzicale, oferite de Rotary Club Pipera și Radio România Muzical (joi, 17 septembrie, ora 19.00).
Din oferta internațională, miercuri, 16 septembrie, la Radio România Muzical poate fi ascultat concertul care deschide stagiunea Teatrului Scala din Milano, dirijor Riccardo Chailly, iar vineri, 18 septembrie, concertul care deschide stagiunea Orchestrei Filarmonice Radio France.
În 2 octombrie se deschide și stagiunea Orchestrelor Radio, aducând numeroase surprize pentru melomanii bucureșteni și din întreaga țară, care pot asculta în direct toate aceste concerte la Radio România Muzical.