Din 10 septembrie, noi emisiuni la Radio România Muzical
Fidel devizei sale "Muzică clasică pentru toți", Radio România Muzical propune din 10 septembrie o nouă grilă de programe, în care se regăsesc emisiuni pentru toate gusturile, atât pentru cei care pășesc pentru prima dată în lumea muzicii culte, cât și pentru melomanii avizați.
Printre aceste propuneri, emisiunile cu care Radio România Muzical sărbătorește Centenarul Marii Uniri. Din 13 septembrie, în fiecare zi de joi, de la ora 20.00, în reluare sâmbăta, de la ora 16.30, compozitorul Dan Dediu propune O istorie subiectivă a muzicii românești, cu o abordare inovativă a liniilor directoare din componistica românească, prilej de a-i (re)descoperi pe marii creatori români. Producător: Anca Ioana Andriescu.
Tot sub semnul Centenarului, continuă seria de emisiuni Muzici tradiționale realizată de etnomuzicologul Constantin Secară (marțea, ora 19.00, în reluare sâmbăta, ora 10.00). Autentica muzică tradițională românească, formatoare de modele, este explorată din prisma principalelor zone folclorice ale țării, cu dese incursiuni în arhive sau în colecții recent culese pe teren, în puținele spații unde încă se mai cântă în stil tradițional.
Din 10 septembrie, de luni până vineri, de la ora 11.30, Radio România Muzical inagurează seria Înregistrărilor din colecția Lovinescu-Ierunca. Grație unui parteneriat cu NEC - Colegiul Noua Europă, ascultătorii au acces la impresionanta colecție a familiei Monica Lovinescu și Virgil Ierunca: peste 18.000 de discuri, reunind muzică clasică, dar și jazz sau world music. Ghid în lumea fascinantă a acestor discuri care ilustrează o pasiune și un gust fără egal din partea colecționarilor lor este Larisa Clempuș.
O noutate este și debutul editorial, la Radio România Muzical, al violonistului Alexandru Tomescu. Din 10 septembrie, odată la două săptămâni, lunea de la ora 18.15, în reluare joia, de la ora 8.45, Alexandru Tomescu este invitatul Cristinei Comandașu în cadrul rubricii Obiectiv - emotiv, pe subiecte dintre cele mai diverse, în legătură cu muzica clasică, dar nu numai.
Pentru cei care fac primii pași în lumea muzicii culte, odată la două săptămâni, în alternanță cu rubricile semnate de Alexandru Tomescu, Anca Andriescu propune un Dicționar muzical, cu explicații despre cei mai folosiți termeni din muzică.
Tinerii muzicieni sunt și ei în prim-plan, atât în cadrul rubricii semnate de Irina Vasilescu, Trei răspunsuri despre tine (marți, ora 8.45, în reluare joi, ora 18.15), cât și unei noi ediții a emisiunii Concertele Radio România Muzical (duminica, ora 13.00), în care vor fi valorificate înregistrările realizate în cadrul Stagiunii de marți seara de la Ateneul Român.
O nouă emisiune de actualitate discografică apare sâmbăta, de la ora 13.00 - CD Review cu Marina Nedelcu. Integrala simfoniilor de Brahms, înregistrată de Capela de Stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim se numără printre primele propuneri.
Iar la Music box cu Cristina Comandașu - emisiunea de actualitate discografică de luni, ora 19.00, în 10 septembrie va fi difuzat în premieră noul album Enescu semnat de dirijorul Gabriel Bebeșelea, cu două lucrări în premieră mondială: Pastorala-fantezie și oratoriul Strigoii pe versuri de Mihai Eminescu.
Sâmbăta și duminica, actualitatea muzicală capătă o nouă dimensiune odată cu cele două ediții Infobuletin muzical ...de week-end (realizatori Monica Isăcescu și Ștefan Costache, orele 9.45-10.00) care vor reuni informații despre cele mai importante evenimente naționale și internaționale.
Rămân o coloană vertebrală a programelor Radio România Muzical principalele linii de emisiuni din timpul săptămânii: Musica viva cu Andreea Chiselev și Liviu Pețu (orele 7.00-9.55), Arpeggio cu Monica Isăcescu și Ștefan Costache (orele 10.00-13.00), Polifonii cu Sorina Bobeico și Monica Cengher (orele 13.05.15.30), Concerte de 5 stele cu Laura Mânzat și Ana Voinescu (orele 15.30-17.00) și Perpetuum mobile cu Lucian Haralambie și Gabriel Marica (orele 17.00-19.00).
O constantă șunt și transmisiunile directe de pe mari scene internaționale - concerte simfonice și spectacole de operă, o ofertă imbatabilă Radio România Muzical.
Despre toate acestea vor vorbi în direct luni, 10 septembrie, la ora 9.30, invitații lui Liviu Pețu la matinalul Musica viva: Valentina Sandu Dediu, rectorul Colegiului Noua Europă, compozitorul Dan Dediu, violonistul Alexandru Tomescu și Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical.