Despre muzică și viață cu violonistul Remus Azoiței
Sunt personaje ale vieții muzicale pe care fiecare dintre cei care au fost prezenți în sălile de concerte sau lângă aparatele de radio s-au bucurat să le însoțească, întâi cu aplauze, cu aprecieri și apoi doar cu gândul spre dimensiuni frumoase ale unor cariere internaționale de prestigiu. In cazul unora dintre acești artiști am avut prilejul de a le urmări și frazele rostite în interviurile acordate de-a lungul timpului: întâi mai reținuți în cuvinte, ascunzându-se parcă mai degrabă în spatele ...partiturilor interpretate căci comunicarea prin intermediul muzicii le era mai familiară... Apoi, treptat, odată cu antrenamentul solicitărilor de a și vorbi - nu doar de a cânta - frazele lor au căpătat mai multă deschidere, profunzime, maturitate. Îi descoperim și dincolo de podium, la fel de sinceri cum îi simțim atunci când trăiesc muzica pe care o tălmăcesc.
Un astfel de sentiment l-am regăsit în amintirile depănate de violonistul și profesorul Remus Azoiței într-un mai amplu dialog realizat prin intermediul telefonului, pentru edițiile în care el vorbește "Despre Muzică și... Viață".
Pentru Remus Azoiței, vârsta majoratului a coincis cu schimbările mari intervenite în societatea românească la finalul anului 1989 iar diferitele etape ale formării lui au traversat perioade distincte ale evoluției învățământului muzical românesc, cu ale sale complicate direcții și repere... Ascultați-l pe artist povestind, pe violonist cântând (multe dintre paginile interpretate fiind înregistrate din concert) și veți avea și prilejul de a înțelege coordonatele care deosebesc modul în care se perfecționează în ultimele decenii tinerii muzicieni pe meleaguri geografice variate...
Sinceritatea și căldura din vorbele interlocutorului aflat la telefon sper să o sesizați și dumneavoastră, auzind fragmentele de interviu alternând cu incursiuni în repertoriul violonistic și cameral, purtând semnătura interpretului; edițiile din serile de 15 și 29 noiembrie de la 19 (difuzate în reluare sâmbăta de la ora 13, în 19 noiembrie și, respectiv, 3 decembrie) îi sunt dedicate muzicianului Remus Azoiței.