Debutul lui Cristian Măcelaru în BBC Proms - în direct la Radio România Muzical!
Regatul Unit oferă cu regularitate exerciții de memorie-model și, poate, prilejuri de a medita asupra unor reflexe ce ne lipsesc, din păcate, adesea. Din perspectivă strict muzicală, spațiul britanic a fost și rămâne printre cele mai deschise în recunoașterea și promovarea valorile românești, fie că vorbim de compozitori, fie de interpreți. În cazul de față, Festivalul BBC Proms ni-l readuce în atenție pe Constantin Silvestri, marele dirijor de secol XX dar și compozitorul original, a cărui carieră a culminat și s-a încheiat în Regatul Unit (s-a stins din viață la Londra, de altfel, în urmă cu exact 50 de ani). Iată un detaliu ce nu rămâne trecut cu vederea de către organizatorii marelui eveniment estival, mai ales că Silvetri a avut colaborări remarcabile cu marile orchestre simfonice din capitala Marii Britanii (și, în afară de aceasta, Bournemouth Symphony Orchestra l-a avut ca dirijor principal începând din 1961, Silvetri fiind creditat cu meritul de a fi transformat ansamblul într-unul de clasă mondială).
Cele "3 piese" op. 4 nr. 2 deschid programul Orchestrei Simfonice BBC condus de Cristian Măcelaru, șeful de orchestră român cu, probabil, cea mai bună cotă internațională în momentul de față - un argument fiind și invitarea sa de a-și face debutul, cu acest prilej, în BBC Proms (pentru ca pe 6 septembrie Cristian Măcelaru să oficieze în concertul inaugural cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Köln, în noua lui calitate de dirijor principal al formației). Cristian Măcelaru are întâlnire cu un program ce se potrivește, într-o bună măsură, profilului său repertorial, axat pe clasicii primei jumătăți de secol XX, în general pe modernitate, pe partituri simfonice de complexitate superioară, fără să uite muzica românească. La Royal Albert Hall vor mai fi interpretate Concertul nr. 2 op. 16 în sol minor de Serghei Prokofiev și Simfonia a II-a op. 27 în mi minor aparținând creației lui Serghei Rahmaninov.
Revine, ca solist, după debutul de anul trecut, spectaculosul pianist Seong-Jin Cho, primul sud-coreean care a reușit performanța de a câștiga Concursul "Chopin" de la Varșovia, în 2015.