Crăciun european
„Știința modernă a reabilitat un principiu grav compromis de anumite confuzii ale secolului al XIX-lea: perspectiva creează fenomenul. Henri Poincaré s-a întrebat, nu fără ironie: «Un naturalist care n-ar fi studiat elefantul decât la microscop ar putea oare socoti că posedă o cunoaștere suficientă a acestui animal?» Microscopul dezvăluie structura și mecanismul celulelor, structură și mecanism identice la toate organismele pluricelulare. Elefantul este, fără îndoială, un organism pluricelular. Dar este el oare numai atât? La scară microscopică, s-ar putea concepe un răspuns nesigur. La scara vizuală umană, care are, cel puțin, meritul de a prezenta elefantul ca fenomen zoologic, exitarea nu mai este posibilă. Tot astfel, un fenomen religios nu se va dezvălui ca atare decât considerat în propria sa modalitate, adică studiat la scară religioasă. A voi să delimitezi acest fenomen prin fiziologie, psihologie, sociologie, economie, lingvistică, artă, etc... înseamnă a-l trăda.” - Astfel începe Mircea Eliade Cuvântul înainte la celebrul Tratat de istorie a religiilor.
Putem aplica același raționament și în privința muzicii dedicate sărbătorilor de iarnă - Crăciunul înseamnă bunăvoință, apartenență și prosperitate spirituală. Acestea sunt și trăsăturile principale ale concertelor pe care le difuzăm ca parte a emisiunii Crăciun european. Înregistrările au fost realizate ca parte a proiectului Euroradio Christmas Music Day, acesta bucurându-se de succes datorat atât calității muzicienilor participanți, cât și diversității programelor oferite. În preajma Crăciunului, membrii ai Uniunii Europene de Radio au propus concerte ce au ca temă această importantă sărbătoare creștină; ne vom bucura și noi de momentele propuse de artiști din Germania, Spania, Danemarca, Finlanda, Austria, Suedia, Franța, Islanda sau Anglia, printre altele.
Sâmbătă, 24 decembrie, duminică, 25 decembrie și luni, 26 decembrie, de la ora 13:00, pe frecvențele Radio România Muzical, emisiunea Crăciun european, realizată de Petre Fugaciu. Producător: Octavia Galescu.