Cornelia Tăutu - aniversare 80 la 'Sunete contemporane', vineri 9 martie, ora 23.30
Cu o forță de introspecție pătrunzătoare aptă să surprindă esența unui peisaj încântător sau caracterul unui personaj, dar și problematici despre existență, pur și simplu, compozitoarea excelează printr-o uimitoare capacitate de sinteză într-o exprimare concisă, logic închegată și captivant de sugestivă.
Într-un fel, evoluția ei a fost atipică, și tot astfel și traiectoria propriei vieți. Deși frecventa clasa de compoziție a lui Mihail Jora, s-a atașat mai degrabă de noile limbaje avangardiste pentru deceniul a 7-lea, promovate de tinerii Aurel Stroe și Anatol Vieru - ultimul fiindu-i și profesor. În această zonă pot fi plasate piesele simfonice Segmente, Zaruri, Cvartetul Colaje, Invențiunile pentru pian și orchestră, toate izvorâte dintr-o puternică dorință de a relaționa cu alte arte.
Deși crease atât de multe partituri, la care se adaugă numeroase muzici de teatru și de film, propria breasla a acceptat-o cu greu. În schimb, Asociatia Cineaștilor a premiat-o pentru muzica filmelor Zidul și Moromeții, iar Consiliul Național al Cinematografiei i-a oferit "Premiul de excelența". Cornelia Tăutu a semnat muzica pentru 25 de filme colaborând cu regizori de prestigiu, precum Dinu Cocea, Laurențiu Damian, Stere Gulea, Constantin Vaeni și alții.
O periodă a fost și cercetător la Institutul de Folclor, perioadă care i-a deschis noi orizonturi în propriul univers sonor. Sub imboldul arhetipurilor folclorice, uneori apelând chiar la citate, discursul creației sale a căpătat un plus de prospețime, pregnanță și melodicitate, mai ales că sunt reliefate prin arhitecturi sonore ireproșabil realizate. Simfonietta, cvintetul Ecouri, Septetul Palingenesia și Divertisment folcloric - piesă de rezistență din repertoriul Corului Național de Cameră "Madrigal" preluat și de alte ansambluri vocale, sunt câteva dintre titlurile sale reprezentative.
Forțe răscolitoare, conflicte, tensiuni și melancolii răzbat ȋn Concertul pentru pian și orchestră (distins cu Premiul Academiei Române ȋn 1990), căruia i-am alăturat ȋn emisiunea aniversară piesa De doi pentru clarinet și violă. La multi ani, Cornelia Tăutu!