Concertul omagial "Enescu Forever" la Radio România Muzical
19 august 2021, ziua în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui compozitor român George Enescu, o zi omagiată de evenimente muzicale care s-au desfășurat sau se vor desfășura în acest an. Unul dintre acestea, intitulat "Enescu Forever", a avut loc în data de 4 mai 2021 la Centrul Național de Artă Tinerimea Română.
"Arta și creația lui George Enescu reprezintă sufletul poporului român pe toate meridianele lumii și cel mai însuflețitor model pentru generațiile tinere de muzicieni. Centrul Național de Artă Tinerimea Română, prin acest concert omagial, continuă modelul enescian, susține, promovează, pregătește, investește și garantează un segment important din viitorul artistic al României", declara Managerul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", Marin Cazacu. Acesta este concertul pe care Radio România Muzical vă invită să-l ascultați joi, 19 august 2021, în cadrul emisiunii "Concertele Radio România Muzical".
Concertul omagial "Enescu Forever" a propus publicului piese de tinerețe ale marelui compozitor român, unele dintre ele dedicate familiei regale a României, iar altele compuse pentru examenele de admitere la Conservatorul de muzică din Paris.
Tinerii interpreți care au sustinut acest concert sunt de vârste apropiate de cele la care se afla George Enescu însuși - între 14 și 25 de ani - atunci când a creat aceste bijuterii muzicale, mai precis între anii 1895 și 1906. Numele celor 11 tineri instrumentiști care au evoluat pe scena Palatului Tinerimea Română sunt: Ștefan Aprodu, Sofia Smărăndescu, Iulia Adriana Cazacu - vioară, Alexandru Spânu - violă, Izabela Ghergu, Ștefan Cazacu - violoncel, Mihai Vaida - flaut, Iosif Sătmărean - trompetă, Gabriel Gîțan, Cătălin Răducanu și Ionuț Diaconu - pian și toți sunt membri ai Orchestrelor Naționale de Tineret ale României.
În program s-au aflat: Balada pentru vioară și pian, Impromptu concertant pentru vioară și pian, Nocturna și Saltarello pentru violoncel și pian, Cantabile și Presto pentru flaut și pian, Konzertstück pentru violă și pian, Legenda pentru trompetă și pian, Trio Serenade lointaine pentru vioară, violoncel și pian și Trio Aubade pentru vioară, violă și violoncel.
Difuzarea înregistrării acestui concert vrea să reamintească faptul că motivația și nivelul artistic foarte înalt ale tinerelor generații de muzicieni români din țară și din străinătate promit întâlniri și reîntâlniri artistice pline de emoție.
Vă aștept așadar joi, 19 august, de la ora 15.30 să pășim împreună pe tărâmul muzicii lui George Enescu prin intermediul tinerei generații de interpreți români.