Concert aniversar - 50 de ani de schimburi muzicale în Uniunea Europeană de Radio
Uniunea Europeană de Radio (European Broadcasting Union sau, pe scurt, EBU) marchează aniversarea a 50 de ani de la primul concert transmis în cadrul programului Music Exchange (Schimburi muzicale) printr-o seară muzicală specială, pe care Radio România Muzical o difuzează în direct de la Londra luni, 27 noiembrie 2017, de la ora 21.00. Nu întâmplător acest concert are loc la Londra - de acolo, din proaspăt inaugurata Queen Elizabeth Hall, BBC și alte radiodifuziuni europene au transmis, cu 50 de ani în urmă, primul concert al acestei "stagiuni europene".
Programul de schimburi muzicale din cadrul Uniunii Europene de Radio face posibil ca în casele dvs. să ajungă, prin înregistrările și transmisiunile directe de la Radio România Muzical, evenimentele pe care le ascultați în cadrul emisiunilor "Scena europeană", "Seara de operă", "Concertele lumii", "Opera în interpretări de referință". Adică, înregistrări și concerte/spectacole în direct de la Teatrul Metropolitan din New York, Opera de Stat din Viena, Festivalul de la Salzburg sau Festivalul BBC Proms, printre (multe) altele.
Acel prim concert din urmă cu 50 ani a propus opusuri semnate, între alții, de Bach, Haydn, Mozart și Britten - acesta din urmă fiind, de altfel, și dirijorul aflat atunci la pupitru. Și acum, în 2017, programul muzical include muzică de Britten (Suită pe teme folclorice engleze), precum și premiera mondială a piesei Orpheus' Comet (Cometa lui Orfeu), comandată de EBU compozitoarei Dobrinka Tabakova - în prezent compozitor în rezidență al Orchestrei BBC. Programul din 27 noiembrie mai cuprinde Sinfonia concertantă K. 364 de Wolfgang Amadeus Mozart (de asemenea cântată în 1967) și Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră de Beethoven, ales de ascultătorii din întreaga Europă printr-un process de vot organizat de Uniunea Europeană de Radio. Orchestra de Concert BBC va fi dirijată de Johannes Wildner.
În comunicatul de presă emis de Uniunea Europeană de Radio cu prilejul momentului aniversar sunt precizate și următoarele date:
În cinci decenii de existență Schimburile Muzicale Euroradio au crescut de la colaborarea a 13 posturi membre ale Uniunii dedicate muzicii clasice, la o vastă activitate zilnică ce include transmisiuni regulate ale altor genuri: rock, pop, folk, jazz și world music, proiectul implicând acum majoritatea celor 73 de membri ai Uniunii din 56 de țări, precum și a celor 33 de posturi asociate, din 21 de alte teritorii.
Directorul departamentului muzical al Uniunii Europene de Radio, Pascale Labrie, a declarat cu acest prilej: "În ultimii 50 de ani, EBU și membrii săi au construit cea mai prestigioasă sală de concert virtuală din lume. În fiecare săptămână milioane de ascultători se bucură de reprezentații muzicale din cele mai importante săli, reprezentând fiecare gen, de la hip-hop și folk la operă și muzică simfonică. Suntem extrem de mândri de succesul acestor schimburi, care ajută radiodifuziunile publice să dăruiască publicului lor cele mai diverse oferte muzicale."
Un studio recent al membrilor EBU arată importanța muzicii din programele lor radio. 45% din totalul programelor este reprezentat de muzică. Schimburile muzicale Euroradio oferă aproximativ 3000 de concerte anual, dintre acestea două treimi fiind de muzică clasică. Se estimează că fiecare concert are în jur de 2 milioane de ascultători, în anumite ocazii numărul acestora ridicându-se la 7 milioane.
Datorită noilor oportunități oferite de mediul digital, Schimburile muzicale vor juca un rol și mai important în viitor. În prezent 61% dintre posturile digitale oferite de membrii Uniunii se concentrează pe difuzarea muzicii.
Schimburile muzicale vor continua să evolueze în anii ce vor veni, se mai precizează în comunicat. În plus față de muzica interpretată live și de transmisiunile directe, accentul va cădea, din ce în ce mai mult, pe punerea la dispoziția membrilor a materialelor extra (interviuri, arhive, video etc.), care să reprezinte o sursă de ajutor pentru canalele de social media aferente.