CLUJ MODERN

Fiecare ediție a festivalului Cluj Modern își propune să îmbrățișeze vaste zone stilistice și varii generații ale muzicii contemporane, cu o susținută participare clujeană, dar și cu o generoasă deschidere națională și internațională. Astfel, din doi în doi ani, emblema Clujului cultural se îmbogățește cu un nou eveniment notabil, unde Academia de Muzică "Gheorghe Dima" , organizatorul festivalului, își face un titlu de onoare din strădania de a prezenta muzica nouă în haine de sărbătoare. Alături i-au stat mereu - sau rând pe rând - forțele locale reprezentate de Consiliul Județean și Primăria Municipiului, Filarmonica "Transilvania", Fundația "Sigismund Toduță" - dar și prestigioase foruri și organizații centrale precum Ministerul Culturii, AFCN sau ICR - semn al recunoașterii valorii construite în timp, al faptului că festivalul clujean înfăptuiește un act cultural semnificativ, recunoscut ca atare.

Desfășurând răbojul cronologic al pieselor ascultate în concerte și recitaluri, se deslușește coloana vertebrală a unei evoluții temporale mai cuprinzătoare, de la întemeietori ai noilor limbaje sonore de la începutul secolului XX, trecând prin opusuri-reper ale muzicii românești sau prin marcante momente inovative la nivel internațional, până la creații de cea mai recentă dată, prezentate acum în primă audiție absolută. Astfel, festivalul nu se mărginește la a "lua pulsul" creației recente, ci năzuiește să facă palpabilă o cultură și o istorie a contemporaneității în compoziția muzicală, spre a contura acel traseu ce ne-ar putea da răspuns întrebării Qvo vadis, musica?

Din 23 aprilie, Festivalul Cluj modern 2017 la Radio România Muzical: Sunete contemporane, ora 23.30. Prezintă Laura Mânzat și Monica Cengher