Centenar Sviatoslav Richter - 20 martie 2015
Unul dintre marii pianiști ai secolului trecut, un virtuoz adept al
înregistrărilor live, un filozof în lumea artei care ar fi dorit ca
muzica să fie dăruită celor care o iubesc! O "enigmă" care se lasă
întrezărită prin mărturiile discografiei sale impresionante, din care vă
propunem câteva repere.
Richter - un Titan construind monumentale edificii muzicale, cu o remarcabilă știință a echilibrului, a proporțiilor, copleșind printr-o sobră robustețe a volumelor, a arhitecturii.
Richter - un Profet care glăsuia prin frazele "rostite" de degetele sale pe claviatură adevăruri ale existenței exprimate cu o mare simplitate și claritate, reliefându-ne evidența pe care nu o găsisem încă.
Sviatoslav Richter - un fenoment social! Nu poate fi uitată marea de melomani care încerca să rupă "cordoanele oamenilor de ordine" pentru a se putea apropia de scările Ateneului Român din București în speranța unui bilet în plus sau a unui loc în picioare, pe trepte, pentru a trăi fascinanta experiență a unui recital sau concert susținut de marele pianist născut pe 20 martie 1915, pe teritoriul ucrainean. A primit primele îndrumări pe claviatură acasă, dar s-a spus mereu că s-a format mai ales ca autodidact, fiind preocupat în primul rând de compoziție și de dirijat. Cu o abilitate deosebită de a "citi" la pian partiturile orchestrale, Sviatoslav Richter a fost angajat în calitate de corepetitor la Opera din Odesa la doar 15 ani, fiind de altfel pasionat de lumea operei! Catalogat adesea ca "rebel"(se pare că și părintele său a fost dezamăgit de tendințele interpretative non-conformiste ale fiului său), Richter a devenit student la Moscova în 1937, la clasa celebrului Heinrich Neuhaus; în unele biografii se menționează că ar fi fost dat afară din Conservator de două ori, dar că a fost reprimit la intervențiile profesorului său, care a crezut în "geniul" discipolului său.
Anii de război au adus probleme mari familiei și din pricina originii germane a tatălui, dar - pentru pianist - au însemnat și contactul cu faimosul compozitor Serghei Prokofiev, căruia Richter i-a interpretat în primă audiție numeroase pagini pianistice, fiind și dedicatarul unora dintre ele. Mai târziu, Richter a și preluat bagheta dirijorală înlocuindu-l pe autorul care se stinsese din viață de puțin timp, conducând magistral o creație concertantă pentru violoncel semnată de Prokofiev. Cariera solistică a pianistului s-a desfășurat o perioadă doar pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, cu succese importante, dar confirmarea internațională a venit abia după 1960, când aparițiile pe afișele vieții muzicale din Europa și nu numai au stârnit adevărate ovații: recitalul lui Richter de la Carnegie Hall din New York se pare că ar fi adunat în sală mai toți marii muzicienii aflați în zonă, interesați de această neobișnuită fizionomie interpretativă.
La începutul anilor '60, Sviatoslav Richter s-a numărat printre oaspeții Festivalului Internațional "George Enescu", prezentând (se pare că la solicitarea dirijorului) Burlesca de Richard Strauss sub bagheta lui George Georgescu! A revenit în viața muzicală românească, consolidându-și legenda, cea reliefată și prin intermediul înregistrărilor discografice. Richter nu a fost adeptul atmosferei reci a studiourilor, preferând variantele preluate din concert, purtând cu ele aura interpretărilor live. Și discografia sa este într-adevăr impresionantă, generând și astăzi dezbateri! De la Bach la Beethoven, de la Schubert la Ceaikovski, de la autorii vechi la cei moderni, artistul a știut să impună o manieră proprie de abordare a partiturilor, cu un relief stilistic autentic.
Nu mi-l imaginez pe Sviatoslav Richter vorbind altfel decât prin intermediul sunetelor pianului și atunci o făcea în primul rând către sine - a și fost citat spunând că el cântă pentru sine, indiferent de publicul în fața căruia se află. Acest uriaș Artist al veacului XX s-a stins în august 1997, dar Muzica sa inconfundabilă a rămas în atenție, dincolo de pragul noului mileniu... Prin memoria discurilor, Sviatoslav Richter ne oferă crâmpeie ale filozofiei sale...
Radio România Muzical vă propune să re-întâlniți câteva fațete ale "Enigmei" Sviatoslav Richter prin documente (cuvinte și înregistrări) în cadrul unei emisiuni speciale, de la ora 17.05, dedicată muzicianului născut acum un veac, în 20 martie.