EMISIUNI A-Z | București, istorii scrise și nescrise

"București, istorii scrise și nescrise". Cu Dinu Roco despre povestea adevărată a revistei "Munca literară"

Realizator: Victoria Dimitriu. Arhiva Radio România (6/ 118076).

Realizatoarea Victoria Dimitriu și ziaristul și avocatul Dinu Roco invită ascultătorii la o discuție despre "Munca literară și artistică", director: Ioan Georgescu. Discuția pornește de la librăria "Cartea Românească" de pe Bulevardul Carol, condusă de Gh. Adamescu instalată pe trei niveluri, cu rechizite și manuale școare și titluri din toată lumea, cu o vitrină cu noutăți (de la min. 0,30).

Revista "Munca literară și artistică" a apărut între aprilie 1933 și mai 1936. Dinu Roco amintește colaboratorii revistei și explică modul în care aceasta a supraviețuit, fără subvenții. Neavând redacție, ziariștii se adunau pentru discuții în fața librăriei "Cartea Românească" (de la min. 7,50).

Ioan Georgescu, directorul revistei a debutat în "Universul literar" a lui Camil Petrescu, în 1926, cu poezie și apoi a publicat un volum "Metanii și hore", care s-a bucurat de treizeci și opt de cronici. În 1934, vor scrie despre el: G. Călinescu, Zaharia Stancu, Mircea Eliade (de la min. 16).

Despre locurile cu aminitiri din proximitatea librăriei "Cartea Românească", despre "Socec" și "Alcalay" (de la min. 23,30).

În încheiere, Dinu Roco transmite foștilor colaboratori de la revista "Munca literară și artistică", Pericle Martinescu și Dan Smântânescu, "toată prietenia și cele mai emoționante aminitiri de altădată" (de la min. 29,25).

Dinu Roco (1912-2010) - avocat și ziarist, licențiat în drept și litere-filosofie. A copilărit în str. G-ral Berthelot; căsătorit cu Armanda Cantacuzino, fiica lui Scarlat Cantacuzino. Bunicii din partea mamei locuiau tot în str. G-ral Berthelot, vizavi de Ministerul Învățământului. Viața familiei Roco este strâns legată de str. G-ral Berthelot, inginerul Mihail Roco, tatăl lui Dinu Roco, construind aici mai multe case. Tatăl său, Mihail Roco (1 decembrie 1870-5 ianuarie 1931), inginer, a fost unul dintre fondatorii revistei "Gazeta Matematică". Mihail Roco a activat între anii 1901-1922 în domeniul îmbunătățirilor funciare, fiind colaborator tehnic principal al lui Grigore Antipa, în perioada 1910-1911, și al lui Anghel Saligny, în perioada 1911-1922.