Aniversare Silvia Voinea - 75 la 'Opera și vedetele ei' din 31 octombrie
"Începuturile carierei mele se leagă de podiumul de concerte al Radiodifuziunii Romane" - se confesa într-un interviu Silvia Voinea. Este născută în 1 noiembrie chiar în ziua în care se sărbătorește ziua Radioului Național. "Delicată, rafinată, dar și inteligentă, exigentă și cu un ascuțit simț autocritic." - astfel de calități i-au atribuit cronicarii Silviei Voinea, artista care miercuri, 1 noiembrie, aniversează 75 de ani.
A stălucit timp de trei decenii sub luminile rampei, într-o carieră începută cu rolul Yniold din "Pelleas si Melisande" de Claude Debussy și încheiată cu Ofelia din "Hamlet" de Pascal Bentoiu. În primii ani ai carierei, mai precis în 1968 Silvia Voinea a beneficiat de o perfecționare în repertoriul mozartian la Weimar, sub îndrumarea profesorului Walter Ludwig. De atunci datează poate, atașamentul pentru Mozart, din creația căruia a interpretat: Bastienne din "Bastien și Bastienne", Madame Hertz din "Directorul de teatru", Regina Nopții din "Flautul fermecat", Blonda și Konstanze din "Răpirea din Serai", Despina din "Cosi fan tutte", Zerlina din "Don Giovanni" și Susanna din "Nunta lui Figaro".
În istoria liricii românești, Silvia Voinea a rămas singura soprană de coloratură care a susținut, timp de 20 de ani, în aceeași stagiune, cele trei mari roluri destinate acestui tip de voce: Lakme, Lucia di Lammermoor și Regina Nopții. Publicul nu o poate uita însă și în celelalte 35 de opere interpretate, în 1800 de seri, printre care: "Rigoletto", "Traviata", "Don Paquale", "Bărbierul din Sevilla", "Romeo și Julieta", "Pelleas și Melisande", "Paiațe", "Boema", "Ariadna la Naxos", "Cavalerul rozelor", "Căsătoria secretă", "Liliacul". Vocea sa cristalină cu o precizie intonațională de instrument, tehnica de cânt și dezinvoltura jocului actoricesc au făcut ca, timp de 15 ani, să fie oaspete permanent la Opera Comică și la Opera de Stat din Berlin, la Semperoper din Dresda, la Teatrul Regal din Liege și la Opera din Klagenfurt.
În 1998 Silvia Voinea s-a despărțit de scenă, moment despre care spunea cu umor: "Am gândit că ea trebuie să se producă în plină glorie, când mai eram încă în formă vocală, când încă nu aveam prea multe riduri. Îmi place apusul, dar prefer o eclipsă totală de soare, în plină zi." Din 1990, Silvia Voinea împărtășește tainele cântului său studenților de la Universitatea de Muzică București.
Este felul nostru de a-i spune "La mulți ani!", invitându-vă să o ascultați la Arpeggio, în rubrica Opera și vedetele ei marți, 31 octombrie 2017, de la ora 11.00.