24 ani cu Radio România Muzical
24 martie 1997 este prima zi de emisie Radio România Muzical; în ultimii ani a fost sărbătorită de singurul post românesc dedicat muzicii culte drept Ziua muzicii clasice în România.
Pe 24 martie 2021, realizatorii Radio România Muzical, cu toții muzicieni, se prezintă în scurte materiale video ce pot fi urmărite pe contul de facebook Radio România Muzical, începând cu ora 8.00; extrase din aceste materiale pot fi ascultate și la radio, în cadrul emisiunilor Musica viva și Perpetuum mobile. Echipa editorială Radio România Muzical este alcătuită din 24 muzicieni-jurnaliști, cu toții, absolvenți de studii superioare muzicale, mulți dintre ei, cu calificări internaționale și titlul de doctor în muzică.
Orchestra de Cameră Radio a pregătit un concert special cu ocazia Zilei Radio România Muzical. Pe 24 martie, de la ora 19.00, poate fi ascultat în direct de la Sala Radio sau poate fi urmărit pe contul de facebook Radio România Muzical acest eveniment muzical condus de dirijorul Nicolae Moldoveanu, având soliști doi reputați interpreți: flautistul Matei Ioachimescu și harpista Maria Bâldea.
Ca de fiecare dată pe parcursul ultimilor patru ani, parteneri de marcă s-au alăturat aniversării Radio România Muzical. Între 24 și 28 martie, Librăriile Humanitas din întreaga țară oferă 15% reducere la discurile cu muzică clasică, iar în perioada 22-28 martie, magazinul online www.carturesti.ro propune reduceri de până la 30% la discurile cu muzică clasică. Din 29 martie până în 29 aprilie, ascultătorii Radio România Muzical se bucură de altă ofertă specială pe www.carturesti.ro, în baza unui cod de reducere comunicat în cadrul emisiunilor Radio România Muzical.
Radio România Muzical este, în prezent, unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice. Membru al Uniunii Europene de Radio, este postul european la care pot fi ascultate în direct cele mai multe concerte și spectacole din rețeaua Uniunii Europene de Radio. Totodată, este postul prin eforturile căruia muzicienii români ajung în atenția Uniunii Europene de Radio și a membrilor săi, printre care BBC Radio 3, France Musique etc.
Radio România Muzical este inițiatorul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", una dintre cele mai importante campanii de popularizare a muzicii clasice în România, desfășurată în spații neconvenționale comerciale, dar și în școlile din România.
Festivalurile dedicate lui Dinu Lipatti, proiectul "Moștenitorii României muzicale", colecția Radio România Muzical din cadrul Editurii Casa Radio, crearea site-ului www.clasic.radio, dedicat compozitorilor și interpreților români, sunt mărturie a interesului deosebit acordat muzicienilor români, contribuții Radio România Muzical la cultura românească, în general.
Emisiunile Radio România Muzical sunt adaptate sloganului postului: "Muzică clasică pentru toți". Portrete de compozitori și interpreți, concerte naționale și internaționale, știri, interviuri, cronici, actualitate discografică, emisiuni de educație muzicală pentru copii și adulți - într-un ambient sonor potrivit pentru cotidianul zilnic.
Din 2019, Radio România Muzical face parte, alături de alte 19 publicații internaționale, din prestigiosul juriu International Classical Music Awards (ICMA).
Între 2017 și 2020, cota de piață Radio România Muzical s-a dublat în București - o mărturie a interesului acordat de public acestui post de radio.
Radio România Muzical poate fi ascultat pe frecvențele 97.6 și 104.8 FM, online, la www.romaniamuzical.ro.
Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical: "24 martie - 24 ani cu Radio România Muzical.
Pentru mine, ca și pentru colegii mei, acești ani sunt, de fapt, o parte semnificativă din viețile noastre: pentru că meseria aceasta nu este doar un serviciu, este pasiune, dedicare, misiune.
Suntem 24 jurnaliști care dăm viață pentru dvs., în fiecare zi, acestui post de radio. Cine suntem noi? Aveți ocazia să ne descoperiți de ziua Radio România Muzical, pe majoritatea dintre noi, pe contul fb Radio România Muzical. Cine este omul din spatele microfonului, ce ne motivează să facem performanță în fiecare zi?- în scurte materiale video care vă dau posibilitatea să asociați vocii și imaginea. Iar în cadrul emisiunilor Musica viva și Perpetuum mobile din 24 martie, spicuiri din mărturiile noastre, se vor împleti cu poveștile voastre despre viața împreună cu Radio România Muzical.
Ce alte mici cadouri v-am mai pregătit de ziua noastră? La radio, de la ora 10.00, puteți asculta înregistrările unui tânăr și foarte talentat pianist, Cadmiel Boțac, primul bursier Moștenitorii României muzicale, un proiect în care noi credem, pentru că muzica clasică nu poate avea un viitor fără tinerii interpreți care fac performanță.
Seara, de la ora 19.00, colegii noștri de la Orchestra de Cameră Radio au pregătit un concert aniversar special, susținut alături de dirijorul Nicolae Moldoveanu, cu flautistul Matei Ioachimescu și harpista Maria Bâldea soliști - în direct la radio, dar și pe contul nostru de fb.
Este al patrulea an când sărbătorim Ziua Radio România Muzical drept Ziua muzicii clasice - pentru că am crezut că ziua unicului post de radio românesc dedicat muzicii culte trebuie să fie Ziua muzicii clasice în România. Și al patrulea an când Librăriile Humanitas din întreaga țară și magazinul online carturesti.ro au ales să se alăture acestei sărbători: sunt reduceri substanțiale la discurile de muzică clasică zilele acestea, de care vă invit să profitați.
Și pentru al patrulea an consecutiv, se mai întâmplă ceva: suntem din ce în ce mai mulți împreună. Între 2017 și 2020, cota de piață Radio România Muzical s-a dublat în București. Pentru noi, acesta este un mesaj puternic, care ne obligă să fim în fiecare zi mai buni; noi suntem conștienți că nu reprezentăm un post de radio obișnuit, ci unul care contribuie la sănătatea spirituală a unui popor. Și nu, nu cred că sunt cuvinte prea mari.
Ultimul an din viețile noastre a fost greu; noi, realizatorii, ne-am găsit un punct de sprijin în munca noastră; dvs, - am regăsit acest lucru în numeroasele mesajele pe care le-am primit, - ați găsit un punct de sprijin în Radio România Muzical.
Doresc să vă mulțumesc, în numele tuturor colegilor mei, care au dat viață acestui post de radio în ultimii 24 ani. Că sunteți în fiecare zi alături de noi, că suntem atât de mulți împreună și că găsim împreună speranță. Speranța într-o normalitate sanitară și spirituală, care nu mă îndoiesc că va veni.
La mulți ani, Radio România Muzical!"
Mesajele ascultătorilor
Petru Tabană, București: Dragul nostru Radio România Muzical, ești atât de tânăr și totuși, ai acumulat multă experiență muzicală, pe care, cu generozitate, ne-o oferi zi de zi, prin intermediul minunatelor voci și înaltul profesionalism al slujitorilor tăi. Să ne trăiești încă mult timp și te așteptăm cu drag, cu porțile inimii larg deschise, să ne aduci, ca și până acum, bucurie și speranță. La Mulți Ani, îți urează familia dr. Tabană.
Adriana Stanciu, București: La Mulți Ani, Radio România Muzical! Vă binecuvântez cum mă trezesc. Mă însoțiți peste tot: în casă, în mașină, chiar și pe stradă (la căști). Și elevilor care îmi intră în casă, le place să vă asculte. Le-ați trezit interesul și vă ascultă și ei acasă, apoi. Îmi plac concursurile, "Un cuvânt, o idee muzicală" (mă inspiră să o folosesc și la matematică, cu o idee matematică), "Grădina de sunete". Vă felicit realizatorii. Cu bine!
Anastasia Voinescu, Brașov: Eu și soțul meu suntem fani Radio România Muzical. Acasă sau în călătoriile noastre cu mașina ați fost mereu alături de noi. Vă mulțumim că existați. La mulți ani!
Cristina Seltea-Gheorghief: Nu putem decât să ne bucurăm pentru că, de 24 de ani, existați în viețile noastre, sunteți prezenți zilnic în casele noastre și ne însoțiți în drumurile noastre. Ascult România Muzical încă de la înființare și m-am bucurat de fiecare emisiune. Vă mulțumesc pentru efortul dv. constant de a ne oferi muzică de cea mai bună calitate, mai ales în această perioadă de grea încercare pentru viața culturală. Suntem alături de întreaga echipă Radio România Muzical cu cele mai frumoase gânduri și urări de bine.
Dumitrescu Dana, București: Îmi face plăcere să ascult, în mod special, concertele pe care le înregistrați.
Eugen, București: Găsesc că acest post de radio este un punct de echilibru și mai ales de bun gust și decență, devenite atât de rare în secolul nostru. Acasă țin radioul deschis pe RRM, iar la mașină este salvat pe poziția 1. Vă mulțumesc pentru că existați, îmi pare rău că v-am descoperit așa târziu (deși aș putea spune că am avut motive să fi ascultat și înainte acest post, dar nu știu de ce nu am făcut-o) și, mai ales, La mulți ani! Respect!
Gana Veronica, București: Cu dvs. nu mai sunt singură.
Ioan Octavian Pîrîu, Cluj-Napoca: La mulți ani vă spun. Eu v-am descoperit anul trecut. Emisiunile pe care le realizați sunt adevărate momente de bucurie și fericire. Datorită dumneavoastră am început să ascult muzică clasică descoperind niște adevărate capodopere. Vă mulțumesc pentru tot.
Livia Maria Florea, București: Bucuria de a asculta muzică interpretată de soliști talentați. În seara aceasta, Mara Dobresco, care mi-a fost studentă la Institutul Francez înainte de a pleca în Franța! Cu mulțumiri!
Mare Danielis, Brașov: Povestea mea cu Radio România Muzical este sublimă. Într-o lume încărcată de atâta zgomot și confuzie, RRM îmi dăruiește zilnic liniștea de care am nevoie; RRM este locul unde mă regăsesc. Tuturor realizatorilor emisiunilor RRM le mulțumesc din toată inima pentru munca nobilă pe care o faceți. Vă doresc multă sănătate și un călduros "La mulți ani!"
Martinaș Lidia, București: Dimineți și seri pline de poveste, stări frumoase care izvorăsc brusc dintr-o armonie neașteptată, reflexii interesante stârnite de vreo biografie relatată de dvs., muzică de foarte bună calitate, un prieten de nădejde.
Mitu Constantin, București: Încep ziua numai cu "Musica viva"; îmi plac rubricile noi (Movie on, Camera albastră), iar "Dicționar muzical" este sursa mea de cultură muzicală. Vă doresc numai bine!
Negulescu Anda, București: Am să încerc să vă împărtășesc ce înseamna Radio România Muzical pentru mine: balsam pentru suflet, rază de soare în vremuri întunecate și o mare familie de prieteni în persoana realizatorilor emisiunilor care ne bucură zilnic. Nu îmi pot imagina cum am fi reușit să trecem, mai ales peste ultimele 12 luni, fără acest însoțitor fidel. Vă doresc să rămâneți sănătoși, optimiști și dedicați acestei vocații, care am certitudinea că vă umple de satisfacția lucrului bine făcut.
Simona Manea, Sibiu: Într-adevăr, Radio România Muzical a fost și este un punct de sprijin într-o perioadă... altfel. Am simțit și simt în continuare un sprijin moral indubitabil ascultând emisiunile, muzica, interviurile difuzate de acest post de radio apropiat sufletului meu. Raportându-mă la ultimul an, dacă știrile difuzate de mass-media mă tulburau, Radio România Muzical reușea să acționeze ca un balsam, oferindu-mi o viziune optimistă asupra existenței. Muzica, vocile calde ale redactorilor și informațiile valoroase îmi creează o stare de bine. Mulțumesc Radio România Muzical pentru tot ce lansați în eter și pentru proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică! LA MULȚI ANI!
Stănescu Ioana, București: RRM mi-a făcut drumurile mai plăcute. În mașină am ascultat ani de zile doar postul RRM, singurul care mă liniștea și puteam suporta traficul din oraș. Acasă ascult doar Radio România Muzical. Până și când plec de acasă, las radioul pentru pisici, să aibă un fond muzical.
Țărnea Marta Nora, București: Cum poți defini constanța altfel? Cu ce cuvinte, cu ce imagini, cu ce sunete? Pentru că asta este pentru mine Radio România Muzical. Una dintre marile constanțe ale vieții mele. Poate reper? Poate rațiune de bucurie și alte stări care fac viața trăibilă? Muzica, inclusiv muzica poeziei, acest univers al sunetelor pentru trăit iubirea, iată o constantă a vieții mele. Așadar, "La mulți ani" și vă mulțumesc.
Toderoiu Viorel, București: Ascultăm în fiecare seară, în familie, atunci când ne întâlnim să facem sport împreună (în famile) doar Radio România Muzical. Nu facem sport fără dvs.! Vă mulțumim!
Ciprian și Simona Patriche: Dragul nostru, Radio Muzical, îți dorim să trăiești... VEȘNIC! Te iubim... ENORM! România este mai bogată cu tine, iar MAREA MUZICĂ ajunge la sufletele noastre și ni le înnobilează. Împreună cu tine au crescut cei trei copii ai familiei noastre, ne bucuri diminețile, orele prânzului cu minunatele călătorii "de cinci stele", ne aduci în casă farmecul emisiunilor de seară. Ultimul an a fost greu, transmisiunile online nu pot înlocui emoția unui concert live, dar să fim optimiști și uniți, numai împreună vom depăși momentele grele. Întregii echipe îi urăm LA MULȚI ANI cu sănătate și să pregătească necontenit generații tinere! La mulți ani, Radio Muzical! Cu enormă apreciere, Fam. Ciprian și Simona Patriche.
Ingrid Humă, Iași: LA MULȚI ANI! Radio România Muzical este "acasă" pentru mine. Într-o lume falsă și abrutizantă, emisiunile dumneavoastră au un efect curativ, energizant și dătător de speranță - speranța că valorile autentice nu vor fi spulberate de valurile tzunami ale ignoranței, inculturii și imbecilității arogante actuale. Sunt profund impresionată de valoarea intelectuală a acestora și profesionalismul dovedit de echipa dumneavoastră de redactori și diversitatea și calitatea muzicii transmise. Radio România Muzical este mediul în care respir cea mai mare parte a zilei și îmi procură continuu bucurie și satisfacția că redactori talentați au un spațiu atât de elevat și stimulator în care să profeseze. Ascult Radio România Muzical cu entuziasm și mândrie - românii pot și știu să promoveze valoarea artistică într-o manieră distinsă, inclusiv cu respect pentru ascultători și, lucru rar din păcate în alte medii, pentru limba română. M-am ridicat dintr-o familie cu interes pentru muzică, chiar dacă nu neapărat clasică. Singura atracție a muzicii clasice în familia mea era concertul de Anul Nou transmis de la Viena pe care îl vizionam ritualic întreaga familie și colecția de arii de operetă ale mamei. "Nașul meu" muzical - cel care, în adolescență, mi-a deschis larg porțile către lumea magică a muzicii culte, magnificul inițiator în Bach, a fost Iosif Sava și vocea lui magnetizantă, care de altfel nu-i era de loc pe plac lui tata. Îl poreclise Buhaiul și schimba pe alt post de radio imediat ce o identifica, cu un etern "Iar Buhaiul ăsta!?". Din fericire, tata muncea până târziu în timpul săptămânii, iar în clasa a XI-a, când aveam ore după-amiaza, ascultam emisiunea radio a lui Iosif Sava care era undeva în jurul orei douăsprezece poate o dată sau de două ori pe săptămână, nu mai țin minte exact. Când aveam ore de la unu și era emisiunea aceasta, întârziam invariabil captivată de excepționalul discurs al lui Iosif Sava și de muzica sa. Apoi, în drum spre liceu, treceam regulat pe la magazinul Muzica și cumpăram câte un disc. A fost o experiență esențială pentru mine, care mi-a modelat existența. Mi-a trezit și rafinat iubirea pentru muzica bună și mi-a transmis deopotrivă o fărâmă din darul lui de a o împărtăși celorlalți. Vă relatez ca exemplu, influența pe care a avut-o asupra mea ca părinte. Copiii mei, când erau bebeluși, au adormit la prânz pe muzică clasică. Apoi au cântat de mici în diverse coruri de copii, inclusiv în corul de copii al Operei, au fost la concertele filarmonicii de două ori pe săptămână de la șapte ani (fiul meu, care stătea invariabil în primul rând, chiar avea un somn deosebit de reconfortant și amuzant pentru instrumentiști în partea a doua). Au urmat colegiul de artă, secția muzică. Fiica mea s-a orientat apoi încă din anii liceului spre pasiunea ei absolută, arhitectura, în timp ce fiul meu continuă studiul pianului la Academia de Muzică din Cluj. Și acestea datorită doar unui om și a unei emisiuni radio. Imaginați-vă ce impact are postul dumneavoastră și ce impact ar avea dacă ar fi transmis pe unde radio la nivel național, nu doar regional, având în vedere, după cum spuneam și anterior, standardul excepțional la care lucrați, muzica de calitate pe care o transmiteți și, nu în ultimul rând, faptul că transmiteți piesele integral! Vă doresc mult succes, creativitate și flexibilitate! Izvorul inspirației să vă fie nesecat! Vă doresc să aveți mereu curajul și resursele să lansați noi proiecte, să explorați cât mai multe din dimensiunile muzicii! Aveți curajul să fiți inediți, imprevizibili și interesanți! Cu deosebit respect, Ingrid Humă
Iuliu Székely, Brașov: Acum, la a 24-a aniversare, vă dorim La Mulți Ani Radio România Muzical... Când ascult Radio Darclée (=RR Muzical), mă simt ușor stresat că pierd ceva important transmis la Radio Cioran (=RR Cultural), și invers. Ce "concurență" frumoasă, loială și complementară! Uneori ascult și Radio Grigoriu (=RR Actualități). Aș asculta mai multă muzică medievală și muzică baroc franceză transmisă la Radio Darclée. Pusi.
Manea Cristina, București: Bună ziua. Ascult Radio România Muzical de la începuturile lui, și mă bucur că a reușit să se dezvolte de la an la an, prin programe diverse și emisiuni din ce în ce mai interesante. Personal, apreciez faptul că are o mai mare deschidere către muzica preclasică, muzica veche în general. Îmi dă o stare de bine și îmi insuflă optimism. Felicitări doamnei Nedelcu pentru "Armoniile preclasice"! O altă emisiune preferată este "Cabinetul de curiozități" a doamnei Andriescu, de unde aflu, de fiecare dată, informații noi și interesante despre compozitori mai puțin cunoscuți. Doresc întregii echipe "La Mulți Ani!", multă sănătate și succes mai departe!
Prof. Dr. Cristian Barsu, Cluj-Napoca: La mulți ani tuturor celor care activează în cadrul Radio-ului România Muzical. Poate ar fi util sa fie întrebați mai mulți muzicieni în vârstă de bucuriile pe care le au ascultând acest post de radio.
Tamara Fodolică, București: Vă ascultăm zilnic (aproape exclusiv!) de mulți ani. În mașină, la fel. Suntem melomani "formați" la "școala" dvs.! Vă re(cunoaștem) pe toți după voce... Vă mulțumim că existați și ne faceți viața mult mai frumoasă! La mulți ani dragii noștri!
Octavian Arsene, București: La Mulți Ani! Felicitări colectivului pentru rezultatele frumoase ce se observă în fiecare dintre cei ce ascultăm. Consider că transmisiunile RRM sunt parte a unei educații continue pe care trebuie să o avem fiecare dintre noi. Personal, mi-am îmbogățit modelul minții cu mai multă muzică, cunoștințe despre aceasta, compozitori, interpreți. Toate acestea nu sunt necesare pentru a putea pretinde că suntem ancorați în prezent. Închid cu un mesaj de încurajare pentru toți cei care nu îndrăznesc să "asculte 5 min. de muzică clasică", nu refuzați educația, fie muzică, literatură, artă, știință, (etc.) toate acestea definesc umanitatea. Respect RRM.
Neacșu Valentin, Bănești: Sunteți singurul post din țară unde se poate asculta muzică de calitate. Îmi aduc aminte de o zi în care eram tare abătut, mă deplasam cu autoturismul spre un punct de lucru și am deschis radioul, o muzică cerească pe care nu o mai auzisem, mi-a schimbat în câteva secunde starea rea în care mă aflam.Vă mulțumesc!
Mușat Mihaela, Tulcea: Într-o lume frământată și plină de incertiudini, dvs. aduceți speranța și frumosul în sufletele noastre. "Muzica este arta divinității". Așa cum spunea Emil Cioran:.. sufletul nu are cum astfel să înflorească și să supraviețuiască dacă nu cu Dragoste, Bunătate și Muzică. Vă mulțumim.
Lungu David-Andrei, București: Bună ziua! În primul rând, La mulți ani Radio Romania Muzical! Vă mulțumesc că sunteti alături de noi în fiecare zi și că ne transformați momentele mai puțin fericite în clipe de bucurie, cu ajutorul muzicii și a emisunilor speciale pe care le realizați! M-am apropiat mai mult de acest post de radio în timpul carantinei ce a început în martie anul trecut, și m-ați ajutat să trec mai ușor peste emoțiile negative care mă copleșeau în acea perioadă destul de întunecată. Astfel am descoperit multe momente muzicale noi, am ascultat spectacole de operă și m-am apropiat mai mult de muzica clasică și jazz. Mulțumesc mult din nou! Vă doresc succes în tot ceea ce faceți, deoarece pentru iubitorii muzicii înseamnă mult!
Ilie Stoian, București: Să fii la volan în București, să fie blocată circulația și să te rogi să mai țină ambuteiajul ca să apuci să asculți și partea a patra din simfonia nr. 41 a lui Mozart. Asta înseamnă pentru mine Radio România Muzical. La Mulți Ani, prieteni, La Mulți Ani, Muzicii!
Floriana Bălălău, Băbana: Bună ziua, dragă Radio România Muzical! Te ascult de mult, nu mai știu de când, dar ceea ce știu e că s-a împlinit un an de când mi-am format un reflex: în fiecare dimineață, puțin înainte de ora 7, pornesc calculatorul și-apoi radioul... sau invers! Nu aș fi putut face asta dacă mergeam zilnic la birou! Bineînțeles că au existat momente în care doream ca o ședință să nu aiba loc, pentru că se suprapunea cu un-program-de-neratat! Noroc și mare bucurie este arhiva dumneavoastră, pe care o știu acolo, în caz că... Mi-ați adus mereu bucurie, emoție, informație, părere de rău pentru toți cei care nu pot fi pe scenă, așa cum erau obișnuiți, dar și considerație pentru modul în care ei se reinventează. Am primit și un dram de inspirație: ascultam emisiunea Glissando și am avut curiozitatea de a căuta pe net ce anume înseamnă! Am găsit simbolul acestui termen și nu am avut astâmpăr până ce nu l-am desenat pe o foaie de matematică, apoi l-am cusut... păi da, radioul și lucrul de mână sunt inseparabili! A ieșit ceea ce puteți găsi la linkul acesta: https://www.instagram.com/p/B-j0U2phHYg/?igshid=1xck86mcgikrp. Și-atunci, notă cu notă, punct cu punct, realitatea mea a devenit mai suportabilă! Cu respect, Floriana Bălălău.
Condurățeanu Angela, Moreni: Radio România Muzical face parte din viața mea, e prima mea grijă dimineața: să dau drumul radioului, care e fixat pe RRM. Apoi să citesc programul pe ziua respectivă și, în funcție de acesta, îmi fixez anumite treburi, ca să pot auzi un anume concert sau piesă simfonică, un anume solist sau să-mi imaginez un anume dirijor. Pe unii, prin marea grijă a Celui-de-Sus, i-am putut vedea și auzi la Atheneul Român, în timpul celor 5 ani de studenție. Vă mulțumesc pentru tot ce ne dați ocazia să auzim, inclusiv discuții, comentarii legate de acest tărâm minunat - muzica. Vă urez succes și la mai mare!
Cătălin Irimia, Slobozia: Odată cu vârsta vine și înțelepciunea, se zice. În cazul meu a fost adevărat. Am evitat din necunoaștere și nedorita de cercetare a muzicii clasice, până în urmă cu o lună postul acesta de radio. Cred că și presiunea socială contribuie aici cu etichetele de "învechit" care te convinge să încerci să asculți ce e actual. De când am decis să acord atenție postului, nu mă mai desprind. Ascult în mașină către serviciu și înapoi și descopăr zilnic aspecte și nuanțe noi de o frumusețe incredibila. Îmi scot pălăria înaintea oamenilor din spatele emisiei. Ați câștigat un ascultător pe termen lung.
Bălan Adrian, București: La mulți ani! Tot respectul pentru ceea ce faceți! Vă mulțumim!
Andreea Dana Drăgușin, București: Minunata voastră muzică mă susține spiritual, iar mai ales în utlimul an, atât de dificil, a ajuns pentru mine de neprețuit... Vă mulțumesc tuturor, la mulți ani din suflet!
Adina Ghiță, București: Aș vrea să mulțumesc întregii echipe Radio România Muzical pentru pasiunea și integritatea de care dați dovadă. Nu sunt un cunoscător al muzicii clasice și sincer am început să vă ascult dintr-o întâmplare acum un an, puțin înainte de lock down. Astăzi ascult doar acest post de radio cel puțin 2-3 ore pe zi și abia aștept redeschiderea sălilor de concert să am experiența "live". Îmi place aproape tot ce transmiteți (mă străduiesc chiar și la operă!), îmi dați o stare de echilibru, normalitate și frumos, extraordinară. Cu siguranță nu am devenit un cunoscător, ci doar un mare iubitor al muzicii și al Radio România Muzical. Vă mulțumesc sincer!
Ancuceanu Daniela, București: Ținând cont de perioada prin care am trecut și trecem, de știrile alarmiste și panicoase care ne sunt prezentate... și care te lasă fără speranță..., pentru mine sunteți un sprijin psihic. Lucrând de acasă... am avut ocazia să vă ascult mai mult decât înainte... lucru care mă ajută în activitatea mea. În discuțiile online, pe care le am... nu o dată am fost întrebată de muzica pe care o ascult... Sper ca muzica auzită în aceste discuții... de către colegii mei să le fi bucurat sufeltul și să-i determine să vă caute și să vă asculte. Vă mulțumesc pentru că existați și pentru că ne faceți zilele mai suportabile. La mulți, mulți ani!
Maria Moroianu: 24 Martie, 24 de ani de când 24 de Oameni de 24 de Karate ne înfrumusețează cu dragoste, grijă și dăruire viața care, de ceva timp, parcă a luat-o razna. Mulțumirile noastre pentru dânșii sunt nesfârșite. Dumnezeu să vă ocrotească pentru liniștea și bucuriile pe care zilnic ni le oferiți.
Angela Soare, București: Vă ascult cu mare drag și încântare, atât acasă, cât și în trafic. Muzica de la postul dumneavoastră îmi dă o senzație de zbor al unui fluture ce trece de la o floare la alta și se bucură de parfumul ei. Așa mă bucur și eu. Mulțumesc și vă doresc mulți ani de emisiuni cu muzică clasică minunată!
Cojocaru Ion Valentin, București: De foarte mult timp, Radio România Muzical este prezent zilnic în viața familiei mele. Mulțumim tuturor celor care fac posibilă existența acestui post de radio. Datorită vouă, viața noastră este mai bogată pentru că prin voi avem acces la cultură, muzică de calitate și informații culturale. Dorim ca Radio România Muzical să existe în continuare pentru a aduce bucurie în casele noastre. La mulți ani!
Coniac Simona, București: Bună seara. Cu multă bucurie, v-am descoperit acum câțiva ani. Cu părere de rău, doar acum câțiva ani, dar sunt perseverentă în a recupera. Nu am o poveste de împărtășit cu Dv., pentru că faceți parte din viața mea de zi cu zi, sunteți lângă mine și cu mine în fiecare zi. Vă ascult cu multă plăcere, mi-am lărgit orizonturile de cunoaștere muzicală și consult programul în avans pentru a-mi programa concertele și emisiunile. Sunt săptămânal în sălile de concert din țară și din lume, și îmi imaginez că serile mele la Ateneul Român, la Sala Radio și la Opera Română sunt realitate. Mai mult decât inestimabila colecție de artă muzicală pe care o dețineți în calitate de Instituție de Cultură, doresc să mulțumesc din tot sufletul și deosebită recunoștință și considerație, colectivului uman al acestei instituții. Toți prezentatorii, redactorii și producătorii emisiunilor de la Radio România Muzical sunt profesioniști prin excelență, oratori desăvârșiți (cum rar mai auzim în MASS media astăzi) și cu tonalități vocale plăcute auzului, care se încadrează perfect în stilul postului de radio. Datorită Dvs., muzica a devenit mai frumoasă, mai facilă, mai aproape de inima noastră. Spun a noastră, pentru că și fiul meu, adolescent, mi se alătură în audiții. Am învățat foarte multe cu Dvs. și mi-aș dori să existe o posibilitate prin care noi, ascultătorii, să vă putem fi recunoscători. Să vă întoarcem bucuria și emoția pe care le trăim zilnic alături de Dvs. La mulți ani! Mă înclin, Simona Coniac. P. S. Eu sunt medic. Îmi încep ziua cu Dvs., mă pregătiți de spital. Și îmi închei ziua de muncă cu Dvs., îmi revigorațti sufletul epuizat emoțional în drum spre casă. Și seara, acasă, sunt la concert. Aceasta este povestea mea cu Dvs. în fiecare zi.
Cristina Alexe, București: Eram în anul III la Facultatea de Drept și știu exact unde mă aflam când Iosif Sava a lansat prima emisiune a Radio România Muzical (în magazinul "Unic" care avea radio deschis. De atunci eu și familia mea ascultăm realmente non stop postul dumneavoastră de radio acasă sau în mașină sau pe internet în timpul lucrului. Reascultăm emisiuni pierdute. Ne bucurăm de stagiunea europeană radio, de înregistrările Festival Enescu și de toate emisiunile. Știm tonul și vocea majorității prezentatorilor. Fiul meu e pianist poate și cu ajutorul dumneavoastră. Și iubește emisiunea lui Alex Tomescu, a lui Berti Barbera și Perpetuum Mobile. În pandemie, evident că accesul la albumele noi și transmisiunile de la Sala Radio au fost o gură de aer! Mulți ani cu sănătate și multe emisiuni de calitate! Vă mulțumim.
Drăghici Sorina, Techirghiol: De câtva timp sunt în Germania și vin în România de sărbători, însă în ultimul an nu am mai venit acasă... Dar "acasă" ați fost dumneavoastră și vă mulțumesc mult! Am încercat și cu alte posturi de radio românești, dar cel mai aproape de sufletul meu sunteți dumneavoastră, nu numai prin muzica care îmi place cel mai mult, dar și prin realizatorii și colaboratorii emisiunilor, muzicienii cu care intrați în legătură sau pe care ni-i prezentați. Tot universul acesta de muzică și cultură îmi amintește de vremurile bune în care am crescut acasă și care mă tem că acum se pierde... Dar SPER, sunt convinsă că poate să reînvie prin efortul oamenilor de valoare și dedicați, asemenea celor de la Radio România Muzical! LA MULȚI ANI!
Margo Chirilă, București: Bună dimineața. La mulți ani de ziua voastră! Mă bucur că avem aceeași zi de naștere, chiar dacă în luni diferite! Voi sunteți cu mine zi de zi și mă ajutați nespus de mult să fac față fiecărei zile! Îmi lipsesc concertele de la Sala Radio, dar alături de voi ascult tot timpul muzica minunată oriunde mă aflu, în mașină, la birou sau acasă. Și vacanța în condiții de izolare tot cu voi am petrecut-o (TuneIn). Îmi place pasiunea pe care o simt în vocile voastre și vă admir profesionalismul! Într-o lume tot mai puțin educată, sunteți o oază de cultură!
Niculae Valentin, Ploiești: La mulți ani! Vă mulțumesc mult pentru liniștea și optimismul pe care mi le-ați adus în suflet!